Wist je dat het steeds vaker voorkomt dat mensen geen gluten meer eten, je hoort het waarschijnlijk steeds meer om je heen. Vanuit eigen ervaring heb ik gemerkt dat zelfs in Italië en Spanje de afgelopen jaren steeds meer mensen geen gluten meer eten. Voor mensen met een glutenallergie of anders, kunnen met een gerust hart op vakantie naar één van deze landen. Je kijkt namelijk je ogen uit bij de glutenvrije schappen in de supermarkten. Echt ‘n walhalla kan ik wel stellen. Ook Duitsland staat bekend om haar grote glutenvrije aanbod. Nederland is wat dat betreft ook goed op weg!

Waarom gluten vermijden?

Maar de vraag blijft, wat zijn gluten nu eigenlijk en waarom zou je ze dan vermijden? Gluten is een bepaald soort eiwit dat in tarwe, spelt, rogge en gerst zit. Een bepaald bestanddeel van dit eiwit, genaamd gliadine, maakt een ander stofje aan, zonuline, dat de doorlaatbaarheid van de darmvliezen aantast. Hierdoor kunnen er kleine gaatjes in je darmvlies ontstaan, wat ook wel een lekkende darm wordt genoemd. Een lekkende darm kan veel problemen geven, want hierdoor komen er via je darmwand stofjes in je bloed terecht die hier niet thuis horen. Stofjes die eigenlijk op weg waren naar de uitgang. Hoewel gluten voor de meeste mensen geen problemen oplevert, kunnen sommige mensen er niet goed tegen.

Klachten door gluten

Klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een lekkende darm zijn heel divers, van allerlei huidproblemen tot allergieën, van auto-immuunziektes tot ontstekingen en van langdurige vermoeidheid tot allerlei ziektes als gevolg van voedingstoffen die in je darm niet meer goed worden opgenomen. Met andere woorden, er zijn mensen die na het eten van gluten last krijgen van darmklachten, een opgezette buik, buikpijn of zelfs diarree.

Waar dienen gluten voor?

Gluten zorgen ervoor dat brood kan rijzen. Zorgen voor de elasticiteit en stevigheid aan deeg, waardoor brood zijn luchtige structuur krijgt. Waar zitten gluten nog meer in dan? Gluten zitten ook in alle producten die van boven benoemde granen gemaakt zijn. Denk dus aan brood, muesli, koekjes, gebak, pizza, pasta, bulgur, couscous en zelf in bier. Maar ook in bindmiddelen, bloem, (paneer)meel zijn vaak gemaakt van granen met gluten. Gluten zitten vaak ook in ingrediënten van kant-en-klare soepen en sauzen, toetjes en allerlei snoepgoed. Welke granen zijn dan wél glutenvrij? Haver, quinoa, boekweit, amarant, teff, mais en rijst zijn van naturen glutenvrij.