Heb je nog geen vakantieplannen? Waarom begin je deze zomer niet met het werken aan een gezonde lifestyle? Ik zal maar gewoon direct met de deur in huis vallen, want de beste keus die jij deze zomer kunt maken is werken aan jouw gezondheid! 

EENDAGSVLIEG

Een gezond lichaam, gezonde geest het begint allemaal van binnenuit. Gezond (bezig) zijn gaat niet over 1 nacht ijs, het is een investering die je wekelijks, of eigenlijk dagelijks doet. Het is op een gegeven moment een vanzelfsprekendheid die thuis hoort in jouw leefstijl. Je zult gaan voelen dat jouw lichaam en geest die uitlaatklep nodig hebben.

Maar waarom pas beginnen als de aanstaande vakantie al geboekt is? Of als de kilo’s zo ver boven jouw ideale gewicht uitkomen, dat je misschien wel 20-30 kg wilt afvallen? Of wanneer je twee kledingmaten gegroeid bent? (en nee, niet in lengte).

take of your body

ZORGEN VOOR JEZELF IS NIET EGOÏSTISCH

Zorgen voor jezelf is het meest belangrijke en minst egoïstische dat jij kunt doen! Door te zorgen voor jezelf bouw je een fundament om te kunnen zorgen voor anderen. Bij het schrijven van dit stuk moest ik denken aan een super mooie en inspirerende quote (zie hierboven). Het inspireert mij omdat we vaak zo druk bezig zijn met alles wat er op ons pad komt, alles waar we voor mogen zorgen, ons verantwoordelijk voor voelen of verplicht toe voelen, dat we onszelf gemakkelijk een lange tijd opzij kunnen zetten.

Het begint met het uitstellen van je eigen behoeftes en op de lange termijn voel je je eigen behoeftes helemaal niet meer. Je komt in een soort energie terecht die gaat over geven en niet meer over ontladen van jouw energie. Dit klinkt misschien zweverig? Maar denk eens aan dat je een hele dag voor het huishouden hebt gezorgd en ‘s avonds kapot moe op de bank ploft. Je bent zo moe en hebt zo’n chaotisch drukke dag gehad dat je wel wat lekkers hebt verdiend, toch? Je grabbelt eens in de kast en vindt nog een halve zak chips die van het weekend was opengemaakt. Je maakt je de zak chips eigen en een paar uurtjes later ga je kapot moe naar bed.

HOE KUN JE OPLADEN?

Wist je dat je je ook kunt opladen door jouw lichamelijk energie te ontladen? Klinkt misschien gek. Maar door actief te zijn bouw je daadwerkelijk nieuwe energie op. Door te sporten komen de stofjes: endorfine, serotonine en dopamine vrij. Allemaal stofjes die zorgen voor onder andere een euforisch gevoel, gelukzalig gevoel, verminderde eetlust en doorzettingsvermogen. Tevens zorgt sporten voor het verminderen van stress, je kunt je focussen op iets anders waardoor je je gedachten kunt leegmaken. Na een yoga lesje kun je bijvoorbeeld weer helemaal fris en fruitig thuiskomen.

ZOMERPLANNEN?

Heb jij al zomerplannen? Je denkt bij zomerplannen waarschijnlijk aan mooie stranden, lekkere eten, goede wijn en goed gezelschap? Ik wel althans, haha! Dat kan natuurlijk nog steeds, maar maak deze vakantie ook plannen voor jezelf. Hoe ga jij (beter) voor jezelf zorgen komend jaar? Waar ga jij tijd voor jezelf vrij maken zodat jij komend jaar barst van de energie?