Voor veel mensen met hooikoorts begon afgelopen weekend de echte ‘pollenplaag’. Wat kun je eigenlijk precies tegen de symptomen doen? Vaak wordt al snel gedacht aan medische hulpmiddelen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Ooit gedacht aan ademhaling therapie? Frans vertelt hierover meer!

Check je ademhaling

Hooikoorts is een sterke allergische reactie op pollen e.d.  Hooikoorts-symptomen zoals: hoesten, “neusverkoudheden” of een “pieperige” ademhaling komen dan ook vaak voor bij een afwijkende (lees: verhoogde) ademhaling. Door de versnelde ademhaling komen je longen vaker in aanraking met vervuilde stoffen (pollen, fijnstof of ziektekiemen) en zullen daardoor ook heftiger reageren.

Te veel ademen gaat vaak gepaard met een verhoogd histamine gehalte wat ontstaat door een stressreactie van het lichaam. Door deze stressreactie verhoogd de histamine productie alleen maar meer, waardoor je lichaam nog gevoeliger op allergenen reageert.

Buteyko adem therapie

Een van de manieren om van je allergische reactie af te komen is het reguleren van je ademhaling. Dit kan middels de Buteyko adem therapie. Meer informatie hierover is te vinden op internet onder de noemer: Buteyko – ademhaling.

In het kort: Konstantin Buteyko is een russische wetenschapper die de relatie tussen longproblemen en ademhaling heeft ontdekt en middels ademhalingsoefeningen deze problemen bij heel wat oa astma-patienten heeft weten te genezen.

Oké? En het effect op hooikoorts dan?

Buteyko adem therapie heeft 2 effecten op hooikoorts

1. Door deze manier van ademhalen, adem je op de eerste plaats al veel minder pollen in. Daardoor vermindert de allergische reactie = WIN 1.

2. Door het doorbreken van de stressrespons, door dagelijks in de oefeningen te ontspannen, kan ook de hormoonshuishouding zich herstellen naar normale waarden, waaronder de overproductie van histamine. De allergische reactie zal in de neus afnemen, de slijmvliezen slinken waardoor de symptomen van hooikoorts verdwijnen = WIN 2.

Wij bieden hier een programma voor aan, onder begeleiding van Frans, leer je onder andere de Buteyko ademhaling eigen te maken. Als je hierover meer informatie wenst of je wilt aanmelden, mail dan naar info@tenmeerssen.nlOf bel ons voor een afspraak.