Hardlopen, ik deed het een aantal jaren geleden regelmatig. Ik begon bij mij thuis in Maastricht en rende zo via Sint Pietersberg langs de ENCI, langs de maas, weer terug naar mijn huisie. Heerlijk: koptelefoontje op, prachtig uitzicht, verstand uit. Ofja.. verstand uit. Er was altijd één ding dat me irriteerde: pijn aan mijn borsten. Hoe lekker het rennen ook ging, ik was veel te veel bezig met het feit dat die twee op hun plek moesten blijven zitten.

Al gauw kwam ik erachter dat ik niet de juiste beha droeg. Van sporten met een normale beha ben ik overgestapt op een nike sportbeha. Toch bleef het pijn doen tijdens het rennen. Overduidelijk dus dat ik niet de juiste soort sportbeha droeg..

Sportbeha’s zijn ontworpen om de borsten extra comfort te bieden en te ondersteunen. Wanneer de borsten teveel bewegen tijdens het sporten kunnen vet- en klierweefsel beschadigd worden. Dit kan weer leiden tot scheurtjes in de huid (striae) of het uitzakken van. Uhhh willen we natuurlijk niet, toch dames? 😉

Goed, waar moet je op letten bij het kopen van een sportbeha? Ten eerste is het afhankelijk van de intensiteit van je sport. Doe je yoga, dan is een simpele sportbeha eigenlijk al genoeg omdat dit relatief minder intens is qua bewegingen. Ga je nou hardlopen of bootcampen, neem dan een sportbeha die meer ondersteuning biedt.

Verder kan ik aanraden om bij bijvoorbeeld Hunkemöller even de cupmaat op te laten meten want uit onderzoek blijkt dat 80% van de vrouwen de verkeerde cupmaat draagt. Laat het dus gewoon even opmeten door een expert, dan weet je welke maat voor jou geschikt is.

Kleine of grote borsten, kies dus voor de juiste sportbeha. Dit maakt het sporten echt een stuk prettiger en leuker. Ennnnn tegenwoordig heb je ook hele leuke sportbeha’s met overkruiste bandjes aan de achterkant: loop je er ook nog eens hip bij! 🙂