Je weet wat je moet doen, waar het aan ligt, maar toch lukt het niet? Hoe komt dat? Het is en blijft lastig; je motivatie en doorzettingsvermogen vast houden om je doelen te bereiken. Op maandag beginnen we vol goede moed weer aan een nieuwe week met een bakje havermout, magere kwark of yoghurt en op donderdagavond begint het weekend al. Dat betekent dat je dus van donderdag tot en met zondag weekend viert en nog maar 3 dagen hebt om dit te ‘corrigeren’. Om je doelen te behalen is het belangrijk om inzicht te krijgen in je valkuilen. Wanneer ga je de mist in? Hieronder 13 voorbeelden die jou helpen om meer inzicht te krijgen in jouw valkuilen.

1. Alcohol

Een van de grootste boosdoeners is alcohol. In een glas bubbels, wijn of bier zitten niet alleen calorieën. Alcohol zorgt er ook voor dat je honger krijgt en dan niet in een bakje tomaten met komkommer (we wish ha-ha!). Nee, we krijgen trek in de lekkere ongezonde vette hap. Het tweede punt is dat je door alcohol een stuk losser wordt. “Aaaah die paar broodjes met kruidenboter kunnen er wel bij of dat toetje kan er ook nog wel in”. Door alcohol ga je vettiger eten en word je ook nog eens losser, waardoor je dubbelop zoveel calorieën neemt.

2. Te weinig slaap

Te weinig slaap zorgt ervoor dat we meer behoefte hebben aan comfort. ‘s Avonds lekker de bank op en eten koken of sporten vergt een stuk meer energie. Je houdt je minder makkelijk vast aan je plan, omdat je er simpelweg de energie niet voor hebt.

3. Geen planning

Zowel voor je voeding als je sportmomenten is het hebben van een plan ontzettend belangrijk. Wat ga je komende week eten als ontbijt, lunch en avondeten? Welke tussendoortjes neem je? Heb je gezonde keuzes in huis of moet je na je werk nog even langs de winkel omdat je de helft niet in huis hebt? Met als gevolg dat je na een lange werkdag toch jezelf wat lekkers gunt?

Idem voor je sport en beweeg momenten. Je neemt je voor om deze week drie keer te sporten, wanneer precies moet je nog zien. Misschien wel dinsdagochtend en anders woensdagavond, of donderdagochtend. Door het in te plannen kun je jezelf er veel beter aanhouden.

4. Je wilt te snel resultaat zien

We willen allemaal resultaten zien. Je doet het niet voor niks, maar hoe snel kun je resultaat verwachten? Verwacht je na 1 week al iets te zien? Er zijn geluksvogels die heel snel resultaat zien, maar het gros van ons doet er helaas langer over.

Als je niet snel genoeg resultaat ziet kun je gedemotiveerd raken en het opgeven. Dat pak koekjes, of snelle pizza geeft je direct een goed gevoel en dat ‘strakkere lijf’ is gewoon nog een stuk verder weg. Hierdoor kun je vaak in een tweestrijd zitten tussen: het helpt toch allemaal niet en wat moet ik nu doen?

5. Jezelf een verwen momentje gunnen en alle remmen gaan los

Je bent de hele week goed bezig en in het weekend gun je jezelf iets lekkers. Een wijntje met lekker avondeten en voordat je het weet gaan alle remmen los. Je bent de hele week aan het ‘bikkelen’ en nu mag je toch wel wat lekkers? Als er chinees gehaald wordt wil je ook nog zitten sabbelen op het ei met een stuk brood. De kunst is natuurlijk om op zo’n verwen momentje iets te nemen wat je echt heel erg lekker vindt, zonder alle remmen los te gooien.

6. Geen nee kunnen zeggen

Je bent (onverwachts) op bezoek en weet dus niet wat je te wachten staat qua hapjes en drankjes. Je laat jezelf overmannen door alles wat er op tafel staat en vindt het ook niet kunnen om niks te nemen. Je plan was om op je calorieën te letten en doordat je er geen invloed op hebt neem je het ervan. Dit is dus verwenmomentje 2 deze week.

7. Je snackt teveel tussendoor

Een paar nootjes tussendoor, een hapje voor het koken en nog een blokje chocolade na het eten. Bij elkaar snoep je zo aardig wat calorieën naar binnen die je niet registreert.

8. Je drinkt teveel calorieën

Calorieën zitten niet alleen dingen die je eet, maar natuurlijk ook in drinken. Drink je ‘s morgens een glas Optimel? Of graag een glas chocomelk of jus d’orante? Daar zitten allemaal calorieën in die je geen verzadigd gevoel geven.

9. Je hebt geen leefregels

Leefregels bieden je structuur om een nieuwe leefstijl aan te leren. Denk aan de volgende leefregels:

  • Eet niks tijdens het koken
  • Eet niet direct uit de koelkast
  • Bewaar geen eten in je auto of op het bureau.
  • Doe geen andere dingen tijdens het eten.

Welke leefregels zouden jou helpen om je nieuwe leefstijl aan te leren?

10. Opgeven is geen optie

Je hebt een doel gesteld: over …. maanden …. kg afgevallen of over…. maanden ga ik de marathon lopen. Toch struikel je regelmatig over een van bovenstaande punten en vind je het moeilijk om jezelf op het pad te houden. De weg naar je doel toe is altijd een hobbelweg, de ene keer ga je als een kei en de andere keer zijn er veel hobbels op de weg. Opgeven? Dat is geen optie, want zo bereik je je doel dus helemaal niet. Sta je op het punt om je handdoek in de ring te gooien? Misschien kunnen wij jou helpen om weer ‘on track’ te komen! We maken graag samen met jou een plan van aanpak hoe je je doel wel gaat behalen! Klik hier voor meer informatie.

11. Je overschat je eigen wilskracht

Veel mensen maken zichzelf wijs dat afvallen wel lukt als je maar lang genoeg doorzet. Is dat ook echt zo? Verleidingen liggen overal op de loer. We komen overal eten tegen. Daarnaast eten ook mensen die veel wilskracht hebben wel eens iets ongezonds zonder dat ze het eigenlijk wilden. Probeer daarom je wilskracht zo veel mogelijk te sparen. Als je voor 12.00 uur al 5x nee hebt moeten zeggen, geheid dat je dan na 12.00 meer moeite moet doen om nee te zeggen. Daarom is punt 3 onder andere ook ontzettend belangrijk. Met een goede voorbereiding en een goed gevulde buik kun je makkelijker nee zeggen tegen verleidingen en spaar je je wilskracht.

12. Jezelf voor de gek houden

Je wilt heel graag afvallen, bijkomen of fitter worden, maar toch lukt het keer op keer niet. Dit kan ontzetten frustrerend zijn en leiden tot spanningen en (innerlijke) conflicten. Om hiermee om te kunnen gaan ga je van nature verschillende tactieken of mechanismen inzetten. Ook wel afweermechanismen genoemd. Hieronder lees je een twee voorbeelden van deze mechanismen.

Rationaliseren:

Uit het psychoanalytisch woordenboek: “Een manier om zichzelf te rechtvaardigen door – bewust of onbewust – gedragingen, drijfveren of gevoelens fraaier en verstandiger uit te leggen dan ze zijn.” Als wij te maken hebben met lastige gevoelens, of gedrag waar we achteraf niet tevreden over zijn, dan helpen ons redenen, excuses en verklaringen om ons minder slecht te voelen.

Projectie:

Van projectie is sprake wanneer je eigenschappen of emoties van jezelf probeert te ontkennen, verbergen of verdringen door deze aan iets of iemand anders toe te schrijven. Projectie gebeurt vaak onbewust. Projectie is dan ook een afweermechanisme tegen negatieve emoties. Door projectie hoeven we zaken die wij in onszelf niet graag erkennen. Het is immers makkelijker om deze aan andere mensen toe te schrijven dan aan onszelf.

13. Afvallen met sporten – het is niet wat je denkt

Veel mensen geloven dat je het snelst kunt afvallen door veel te sporten. Zeker is sporten een belangrijke basis als je wilt afvallen, maar sporten met afvallen is niet de meest strategische aanpak.

Proberen af te vallen met voornamelijk sporten is een uitputtingsslag die je niet zult winnen. Gezond afvallen is 80% voeding en 20% beweging. Als je dit probeert om te draaien dan weet je drie dingen zeker:

  1. Je loopt een paar weken rond met zoveel spierpijn dat je de trap niet meer af komt.
  2. Je komt nergens anders meer dan in de sportschool
  3. Je raakt zo uitgeput dat je snel weer terugvalt in je oude leefpatronen.

En vervolgens ben je weer terug bij af. Maar hoe kan dit? Waarom is afvallen met sporten niet wat je denkt?

We weten allemaal dat die dag komt. We eten gezond, sporten veel en doen ons best om af te vallen. Maar dan is er dat moment dat het je niet lukt om je te beheersen. Voordat je het überhaupt door hebt eet je een hele zak M&M’s (wel de kleinste) op. En dat is niet niets. Want in die zak kleine zak M&M’s zitten 1024 kcal. Enig idee hoe lang je daarvoor moet sporten?

Precies: HEEL LANG.