Dit jaar staat TEN in teken van het “Balansjaar”. Daarom leek het mij een goed idee om te schrijven over hormonale disbalans. Dit is een veel voorkomend probleem, over het algemeen hebben vrouwen hier meer last van dan mannen maar dit kan ook bij mannen optreden.

Oorzaken

Deze disbalans kan ontstaan door verschillende oorzaken. Als je op het internet zoekt krijg je lijsten vol met oorzaken maar de meeste voorkomende zijn: leverproblemen, stress (chronisch), slechte voeding, slaaptekort, spijsverteringsproblemen, medicatie en verschillende soorten ziektes. Deze oorzaken verhogen de stress/spanning in het lichaam en dan kan leiden tot hormonale disbalans.

Vrouwen vs. mannen

Waarom hebben vrouwen nu meer last van deze klachten dan mannen? Dit komt doordat vrouwen tijdens hun leven meerdere perioden doorlopen waarbij de hormonale balans gaat schommelen. Deze periode zijn:

  • puberteit
  • menstruatie
  • zwangerschap
  • menopauze

Wanneer de hormonale balans verstoord wordt door de oorzaken zoals hierboven genoemd en er sprake van een periode van hormonale schommeling dan zal dit elkaar versterken en dit kan leiden tot klachten.

De klachten die ontstaan kunnen bij elke periode hetzelfde zijn, maar in de praktijk zie je bijvoorbeeld vaak dat bij de menstruatie: migraine, hoofdpijn, gevoelige borsten of een pijnlijke menstruatie opspeelt. Bij de menopauze zie je vaak hevige frequente opvliegers, verandering van eetlust en slaapproblemen. De klachten bij mannen zijn bijvoorbeeld: vermindering van spiermassa en libido, extra borstvorming, gevoeligere borsten en erectieproblemen.

Oplossingen

Hoe pakken we deze problemen en oorzaken nou aan? Dit kun je op verschillende manieren doen. Ten eerste is het belangrijk om een goede levensstijl te ontwikkelen met voldoende rust, slaap en een goede voeding en zo min mogelijk medicijn gebruik. Nu is dit makkelijker gezegd dan gedaan en hierin kunnen we wel een steuntje in de rug gebruiken.

Dit steuntje kan bijvoorbeeld een energetische (Jin Shin Jyutsu) behandeling zijn. Deze behandeling zorgt ervoor dat je van binnenuit op gaat ruimen. Dit opruimen zorgt ervoor dat de spanningen/stress in het lichaam verminderen. Wanneer het lichaam minder spanning ervaar zorgt dat ervoor dat het lichaam weer in “balans” komt. Dit ondersteunt dan ook het herstel van de hormonale disbalans.

De periode van hormonale schommelingen haal je niet weg. Hier kun je natuurlijk ook niks aan doen, maar doordat er minder spanning op het lichaam staat is het voor het lichaam makkelijker om de natuurlijke hormonale disbalans te herstellen waardoor je minder of geen klachten ervaart.

Mocht je deze klachten hebben of meer informatie willen over dit onderwerp? Meld je dan aan voor een vrijblijvend intakegesprek bij mij (Ruben Oosterbosch) of bij mijn collega’s van TEN, zodat we samen kunnen bekijken wat de klachten zijn en hoe we hier iets aan kunnen doen.