Onze trainer Frans sprak onlangs wijze woorden: “Op de eerste plaats kom jezelf, zorg voor goed jezelf. Dit klinkt heel egoïstisch, maar je kunt alleen geluk, liefde en het leven delen als je wat hebt om te delen, als je niks hebt, kun je het niet delen. Dit betekent dat je eerst je eigen “ikje” in orde moet hebben, voordat je het kunt delen met een ander.” 

Gezonder leven
Als iemand zegt: “ik ga gezonder leven”, wordt vaak gedacht aan sporten en gezonde voeding, maar het gaat ook over ontspanning, voldoende slaap en geen continue stress. Veel mensen gaan naar hun energiepatroon kijken als ze een (harde) wakeup call hebben gehad. In de vorm van een burn-out, paniekaanval, hartaanval, beroerte of een dosis medicijnen waar ze niet gelukkig meer mee zijn. Gezonder leven gaat voor ons, als TEN, niet alleen om afvallen, bewegen en een gezond gewicht. Juist om drie poot van inspanning, ontspanning en rust.

Na een heftig live event krijgen veel mensen het advies van de specialist om even helemaal niets meer te doen. Door even helemaal niets te doen, raak je vaak nog meer uit balans. Terwijl we weten dat bij nader inzien er onderweg iets is misgegaan. Dan is het wel belangrijk dat je beweegt en wel op de juiste manier. Niet te weinig, niet te veel en niet te licht of te zwaar. Het niveau waar jouw lichaam het meeste in balans kan komen kunnen we vinden met onze inspanningstest en dat is ook nog eens prettig om te doen.

Wat is Energy Control?
Het programma van Energy Control (EC) gaat over het weer in de hand krijgen van je energieverbruik. Oplossingen worden vaak gezocht bij een medische specialist, medicatie of mindfulness. Echter daar is ook een veel natuurlijkere manier voor namelijk het EC traject.

EC is een wetenschappelijk onderbouwde methode en geschikt bij de volgende doelstellingen:
– Herstellen van chronische stressklachten of burn-outklachten.
– Op een actieve manier ME, fybromyalgie of chronische vermoeidheid aanpakken.
– Gerichter trainen naar je sportieve doelen.
– Sporten echt volhouden.
– Meer ontspanning.

Hoe controleer ik of mijn lijf goed functioneert?
Misschien een vreemd voorbeeld, maar zie jezelf als een kruk met drie poten, waarvan poot 1 staat voor je persoonlijkheidsstructuur, poot 2 voor je sociale structuur (familie, vrienden, opvoeding) en poot 3 is jouw werk en al het gerelateerde daaraan. Ontstaat er ergens in een van die drie poten een probleem of meerdere problemen, dan kun je moeilijk steunen op die poot en komen de andere poten onder druk te staan.

Door deze druk, gaat met name je mind/geest heftiger reageren en vangt je lichaam dit op. Je staat als het ware op een continue werkstand en je spieren komen op spanning te staan. Alles wat je doet kost dan een hoop (meer)energie en er is geen ruststand meer om spanning af te bouwen.

Stress wordt meegenomen in je slaappatroon, waardoor je minder uitgerust wakker wordt en zo de dag begint met veel minder energie. Je voelt hem al aankomen, er ontstaan een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is.

Het EC programma maakt zichtbaar hoe hoog jouw stressniveau is en welke oefeningen jouw rust gaan bevorderen, met als doel het het stressniveau terug te brengen. Het EC programma is een programma van 8 weken en alleen te volgen onder individuele begeleiding van Frans.

Wil je meer informatie over het EC traject? Mail dan naar info@tenmeerssen.nl of maak een afspraak met Frans.