Ik zal eerlijk bekennen dat ik vroeger allesbehalve een ochtendmens was. Wanneer mijn moeder vroeg of ik lekker had geslapen, kwam er bij mij alleen een grommende ‘HMM’ uit. (sorry mam..) Door de jaren heen heb ik hier wel een enorme switch in ervaren. Nu merk ik wel verschil tussen zomer en winter, want in de zomer word ik vaak vanzelf goed wakker. Terwijl ik me in de winter liever nog een keertje omdraai in mijn warme bed. 

Nu heb ik een aantal tips die kunnen zorgen voor een goed begin van jouw dag: 

1. Leg je spullen klaar de avond ervoor

Denk aan je outfit, je tas voor werk en misschien zelfs al je ontbijt. Zo maak ik zelf overnight oats, zodat ik deze ’s ochtends maar uit de koelkast hoef te grissen. Mijn tas pak ik vaak ook al in, zodat ik ’s ochtends echt op mijn gemakkie wakker kan worden. Jouw tijd en energie wordt zo gespaard. 

2.  Probeer 15 minuten eerder wakker te worden

Hierdoor heb je de tijd om rustig op gang te komen in de ochtend. Dit zorgt voor minder stress en meer rust in hoofd en lijf. 

3. Mediteer

Wanneer ik wakker word uit een nachtmerrie kan mijn hartslag behoorlijk hoog zijn. Het eerste wat ik doe (ook zonder nachtmerrie) is mediteren. Neem even 5 tot 10 minuten om je ademhaling onder controle te krijgen en zo heerlijk aan je dag te kunnen beginnen. 

4. Ontbijt goed

Don’t skip breakfast. Door een goed ontbijt heb je later namelijk minder de neiging om te snoepen of snacken. Jouw lichaam en geest heeft voldoende brandstof nodig om te kunnen functioneren, dus geef deze ook! Prop dit niet snel snel naar binnen, neem even de tijd en geniet van jouw eerste eetmoment van de dag. 

5. Beweeg

Niet iedereen heeft tijd (of zin) om voor zijn werk te komen sporten bij TEN uiteraard. Probeer dan eens wat (stretch)oefeningen thuis, denk aan yoga of pilates om zo lekker je dag te kunnen beginnen. Doe 10 minuten een aantal oefeningen en geef jezelf zo die energieboost. Kies vooral oefeningen die goed bij je passen, waar jij energie van krijgt. Zo ben ik gek op de zonnegroet in de ochtend, maar misschien doe jij liever push ups.. 

Probeer deze tips gewoon eens een tijd uit en misschien merk jij ook wel dat jouw ochtenden soepeler verlopen op deze manier. Vermijd stress, neem de tijd en geniet vooral van elke nieuwe morgen. 🙂