In de warme zomer hebben we vaak niet veel zin om warm te eten. Toch kun je zonder te koken een volwaardige maaltijd maken voor de avond of voor een lunch. Lekker gesport en zin in een lekker koud gerecht dat gezond is en ook nog eens en snel klaar is? Juni is de maand van de Hollandse Nieuwe: haring! Daar heb ik deze week dankbaar gebruik van gemaakt bij mijn favoriete zomerrecept! 

Goed voor je hersens

Het advies is om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis. Uit onderzoek is gebleken dat de omega-3 vetzuren in haring zorgen voor een betere communicatie tussen hersencellen en dat heeft een gunstig effect op je stemming. Een tekort aan omega-3 vetzuren is nadelig en wordt dan ook in verband gebracht met psychische aandoeningen zoals depressie. Omega 3 vetzuren verlagen ook het cholesterolgehalte in het bloed en verlagen het risico op hart- en vaatziekten.

Wat zijn Hollandse Nieuwe eigenlijk?

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton, dat zijn voedsel is, in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is. Per 100 gram bevat haring gemiddeld de volgende voedingsstoffen: 16 gram vet 18 gram proteïne (eiwitten) een reeks vitaminen: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E. Haring bevat ongeveer 222 kcal per 100 gram. Eén haring weegt gemiddeld 60 gram. Wist je dat de smaak van haring heerlijk combineert met frisse zoete en zure smaken? Bijvoorbeeld uitjes, augurk, appel en rode bietjes.

Recept

Ingrediënten:
1-2 verse Hollandse nieuwe
1-2 biologische rode bieten (gekookt)
3 zure augurken
1 kleine Elstar-appel
1/2 witte ui
een paar kleine tomaatjes
handje rucola
1/2 citroen

Bereiding:
Snijd de rode bietjes in kleine blokjes en meng deze met de fijngesneden augurk en de helft van de witte uitjes (ook fijngesneden). Maak een bedje van de rucola. Leg het mengsel van de rode bietjes hierop. Sprenkel hier wat sap over van de augurken over of maak een frisse dressing van citroensap, dille en een lepeltje yoghurtmayo. Maak partjes van de appel en halveer de tomaatjes. Leg deze naast de bietjes en de haring op je bord. Serveer eventueel met een sneetje roggebrood of wat gepofte krieltjes uit de oven en laat het je smaken!