De zomer is nu toch echt voorbij. Dat besefte ik toen ik van de week doorweekt, verkleumd en verwaaid van mijn fiets afstapte. Bevroren vingertoppen, tijd voor handschoenen: it’s that time again. Als een verzopen kat kroop ik thuis onder een deken op de bank en daar kwam ik de rest van de avond ook niet meer onderuit. Ik zelf heb geen hekel aan de herfst of winter, ik vind het gezellig juist. Het enige waar ik altijd aan moet wennen is de abrupte overgang van hoogzomer naar hartje herfst.  

Tenzij je in een tropisch oord gaat overwinteren, ontkom je er niet aan: het wordt later licht en steeds vroeger donker. Vaak denken mensen dat ze gelukkiger zijn in de zomer. Dat kan zo zijn, maar dat komt vooral doordat je in de zomer meer vrije tijd hebt en leuke dingen gaat doen (denk aan vakantie). Wanneer je tijd voor jezelf nodig hebt, betekend dat niet dat je een vakantie boekt telkens wanneer je overmand wordt door stress. Ook snel naar buiten voor een ommetje is niet voldoende om vermoeidheid van je af te schudden.  

Dit zijn 4 signalen die aantonen dat je tijd voor ontspanning nodig hebt: 

1. Continue falen  

Wat je ook doet, je bent ervan overtuigd dat het slecht gaat aflopen. Je niet genoeg voelen, zelfvertrouwen missen en het gevoel hebben dat je niks meer onder controle hebt. Deze gevoelens geven aan dat het tijd is voor het stellen van jouw prioriteiten.  

2. Slecht humeur 

Natuurlijk, iedereen is wel eens chaggi. Maar normaal gesproken waait deze slechte bui snel weer over en daarna is er niets om je zorgen over te maken. De situatie wordt anders wanneer je deze gevoelens chronisch hebt. Dat is vaak een signaal om wat gas terug te nemen.  

3. Verloren tijd 

“Ik heb daar geen tijd voor” ik hoor dit denk ik minimaal 1 keer per dag. Het gaat hierbij niet alleen om het gevoel dat je nergens aan toe komt, maar ook het ‘verliezen’ van een uur waarin je je niet meer kan herinneren wat je nou precies deed. Dit komt vooral voor in periodes van stress en angst en is een signaal dat je wat kalmer aan moet doen.

4. Lichamelijke klachten 

Ook je lichaam kan je signalen sturen dat je even aan jezelf moet denken, denk aan: 

  • slapeloosheid 
  • hoofdpijn  
  • hartkloppingen 

 Op 14 november wordt er een informatieavond gegeven bij TEN met als onderwerp ‘hoe krijg ik een gezonde energiebalans?’. Voor meer informatie over het evenement klik hier 

Om even terug te komen op ‘alleen gelukkig in de zomer’: geluk zit in meer dingen dan alleen vakantie en uitjes. Probeer te genieten van ieder seizoen en maak het bijvoorbeeld gezellig met kaarsjes thuis wanneer het donker wordt. Geluk zit namelijk in de kleine dingen :-).