In de sportwereld hoor je het vrij vaak: ‘cheat meals’. Fanatieke sporters zijn voorstanders van deze term omdat ze ervan overtuigd zijn dat je naast je lichaam ook af en toe je ziel moet ‘voeden’. Maar wat is dat nou eigenlijk zo’n cheat meal? Hoe werkt het? Ik vertel jullie er meer over in deze blog. 

Wat is een cheat meal?

Vrij logisch als je het letterlijk vertaalt: een maaltijd waarin alle regels gebroken mogen worden. Je hoeft geen calorieën te tellen, maar je eet gewoon iets wat je lekker vindt. De naam is ontstaan door het ‘valsspelen’ gedurende je gezonde eetpatroon. Het wordt gezien als een break van je gezonde eetpatroon. 

Waarom zijn ze er?

Voor sommige mensen kan zo’n cheat meal helpen om hun gezonde eetpatroon vol te houden. Constant gezonde keuzes maken vergt voor sommigen flink doorzettingsvermogen. Daarom is het goed om daar af en toe een kleine pauze in te nemen. Je zult minder het gevoel hebben dat je aan het diëten bent. Door deze balans te vinden tussen een gezond eetpatroon en een cheat meal op zijn tijd, ontstaat er een gezonde leefstijl. 

Voordelen

  • Je houdt langer een gezonde leefstijl vol, doordat je ook af en toe die regels mag ‘overtreden’. 
  • Na een cheat meal raken je spieren vol met glycogeen: dit is brandstof voor je spieren. 

Nadelen

  • Je kunt je schuldig gaan voelen na een cheat meal en hier bijvoorbeeld in doorslaan: emotie eten. Door dit slechte voedingspatroon is het misschien moeilijk je gezonde eetpatroon weer op te pakken. 
  • Het woord ‘cheat meal’ klinkt niet echt positief, dus krijg je er misschien een negatief gevoel bij. Terwijl je juist eens mag genieten van iets ongezonds! Gun jezelf dit momentje. Daarom noem ik het liever ook geen cheat meal zelf. 
  • Als je teveel eet tijdens jouw cheat meal, kan dit resulteren in minder of geen vetverlies. Al het werk van die week kan voor niks zijn: zonde!

Kortom, sla niet door als jij doet aan cheat meals. Zo zul je namelijk nooit je doelen behalen en zal jouw vetpercentage misschien zelfs toenemen. Als ik even naar mezelf kijk, eet ik in het weekend vaker een ongezonde maaltijd. Zo hou ik balans in mijn levensstijl, maar geniet ik wel ook van deze ongezonde maaltijden. 😉