Dit jaar kozen wij niet voor een zonvakantie, maar effe voor wat anders: een actieve vakantie naar Peru! In oktober zullen we 3 weken backpacken door dit super diverse land met zijn tweetjes en we zijn beyond excited! In plaats van bruin bakken op een strandhanddoek gaan we dus veel hiken door de bergen op een hoogte van gemiddeld 2400 meter. Hoe sportief je ook bent, een goed getraind lichaam betekent niet dat je het lage zuurstof niveau van de Andes aankunt.

Vooral de beroemde inca trail naar de Machu Picchu is een pittige tocht, met name door de hoogte van 3200 meter. Tijdens deze tocht loop je veel trappen op, maar loop je ook veel omhoog en omlaag. Hoe bereiden wij ons hierop voor?

    1. Benen trainen

Onze benen trainen deden we al, maar deze training hebben we nu aangepast naar de Peru reis: meer herhalingen met lager gewicht. Hierdoor verbetert je kracht-uithoudingsvermogen die je nodig hebt tijdens het hiken.

    2. Traplopen

100 meter vlak lopen vergeleken met 100 meter traplopen is natuurlijk een wereld van verschil. Aangezien we veel bergen gaan beklimmen en er in de inca trail veel trappen zitten, nemen Pim en ik nu vaker de trap. Sowieso moeten we 3 trappen op naar ons appartement, maar ook als we de keuze krijgen tussen lift of trap nemen we nu altijd de trap.

    3. Helling lopen

Om beter voorbereid te zijn op het hiken in de bergen lopen we wekelijks met een hoog percentage helling op de loopband. Probeer maar eens zelf de loopband met een hellingshoek van 10% in plaats van 0%: je voelt meteen het verschil, met name in je kuiten. Snelheid hoeft niet heel hoog, gewoon een lekker doorstap-tempo.

    4. Wandelen

In het weekend lopen Pim en ik nu vaak een stukje richting Sint-Pieter, om ten eerste onze wandelschoenen goed in te lopen. Aangezien we tijdens de vakantie bijna elke dag aan de wandel zijn, willen we geen blaren door te stugge schoenen. Ten tweede wandelen we veel in de buitenlucht om te kunnen wennen aan alle soorten weersomstandigheden (want ja die hebben we wel in Nederland).

Alle tips die jullie hebben voor ons in Peru zijn natuurlijk welkom. Tijdens de reis zal ik een blog schrijven over onze backpack ervaringen, zodat jullie kunnen meegenieten!