“Jouw conditie zal wel bizar goed zijn hè, want je werkt in de sportwereld!” Hmmm.. Eigenlijk valt dat wel mee momenteel.

Hockey

Van mijn 6e tot en met mijn 18e heb ik hockey gespeeld en tóen was mijn conditie pas goed. Toen ging ik naast de 2 trainingsmomenten en 1 wedstrijd in de week, ook nog gemiddeld 2x hardlopen per week. Zodat ik al die andere hockey-chickies op het veld eruit kon lopen. Lukte best aardig, al zeg ik het zelf.

Krachttraining

Ik veranderde van een hockeylover naar een krachtlover en was vanaf mijn 18e dagelijks te vinden in de sportschool. Ik vond hier namelijk een nieuwe uitdaging, want op het gebied van fitness had ik nog 0 ervaring. En als iemand ergens goed in wilt zijn, dan ben ik het wel. Ook zag ik resultaat op lichamelijk gebied: nog meer motivatie dus.

Inmiddels, 7 jaar later, is er nogal het een en ander veranderd. De laatste tijd heb ik weer vaker zin om een rondje te gaan hardlopen. Dus combineer ik deze twee soort trainingen nu: ik doe 3x per week krachttraining en 2x per week ga ik hardlopen. Alhoewel mijn hardloopconditie vroeger stukken beter was, ben ik het toch weer aan het oppakken. Maar nu even anders.

Klachten

Zo kreeg ik voorheen ontzettende last van springschenen: een stekende pijn onder je schenen tijdens het rennen, ook wel shin splints genoemd. Waarschijnlijk door te kleine schoenen en het ontbreken van een opbouwend schema. Ik begon gewoon lekker volle bak met 8KM en bouwde dit op een gegeven moment op tot 11KM (aan één stuk, zonder interval, dus echt slim bezig was ik niet ?).

Hardloopschema

Nu ben ik begonnen met een renschema op basis van intervaltrainingen. Trainingsmoment 1 was bijvoorbeeld: 1min rennen – 3min stevig wandelen en dit 6x. Ik hoor je denken: booooooring. Ja dat dacht ik in het begin ook, maar dit bouwt zich uiteraard op naarmate je het schema volgt. De ‘runs’ worden langer en de ‘pauzes’ worden korter. Daarnaast heb ik nieuwe hardloopschoenen aangeschaft bij een professionele hardloopwinkel in Maastricht. Hierbij werd een filmpje gemaakt van mijn loop op de loopband en daaruit werd een bepaalde schoen geadviseerd. Wil jij beginnen met hardlopen maar heb je geen idee hoe? Dan mag je mij altijd om advies vragen of een van mijn collega’s. Ook bieden wij vanuit Ten the Lifestyle Company: ‘Ren met Ten’ aan, waarbij er door een professionele hardloop trainer je begeleid wordt in het leren hardlopen. Wil je meer informatie hierover? Klik dan op hier