Om eerlijk te zijn, was ik nooit de uitblinkende student op de middelbare school. Waar dit door komt, kan te maken hebben met de verhuizingen, steeds nieuwe omgevingen en nieuwe mensen in mijn verleden. Hierbij leg ik de nadruk op ‘KAN te maken hebben met’. Zoals velen misschien al weten ben ik niet opgegroeid op één specifieke plek. Ik heb mijn jeugd met periodes doorgebracht op Bonaire en in Nederland.

Mijn middelbare schooltijd

Voor de gemotiveerde student zou dit geen excuus moeten zijn om je best te blijven doen op school. De leerstof was op Bonaire immers hetzelfde als in Nederland. Toen ik op Bonaire naar de middelbare school ging, begon ik op HAVO-VWO niveau. Dit heb ik tot en met de 2e klas weten vast te houden. Wel merkte ik dat ik vanaf het tweede leerjaar al wat meer moeite begon te krijgen om mezelf gemotiveerd te houden. Terug in Nederland (halverwege het tweede leerjaar) begon dit namelijk af te zwakken. Het 3e en 4e leerjaar heb ik op Havo niveau volgemaakt, waarbij ik met de hakken over de sloot over mocht gaan naar Havo 4.

Aan het einde van leerjaar 4, besloten we terug te gaan naar Bonaire. Het was verstandig het 4e jaar over te doen, vanwege een taalvak waarin ik later in het 5e jaar examen zou moeten doen(papiaments). Stiekem zou ik sowieso blijven zitten vanwege de mindere punten die ik scoorde.

Wederom met de hakken over de sloot, mocht ik door naar het examen jaar van de Havo. Dit heb ik helaas niet met succes afgerond. Ik besloot me in te schrijven voor de toelatingstest van het CIOS. Deze werd op Curacao afgenomen.

Gezien het feit dat sporten altijd een hobby/passie voor me is geweest, rolde ik hier vrij soepel doorheen. Er was wel een struikelblok, ik zou moeten stoppen met roken! Dit had ik even kunnen volhouden, maar erna helaas toch weer begonnen.

En daarna?

Het avontuur kon beginnen! Ik was 18 jaar, gemotiveerd om te beginnen aan het CIOS en klaar voor een nieuw avontuur in Nederland. Mijn ouders bleven destijds op Bonaire wonen, waardoor ik er dus enigszins alleen voor stond. Begrijp me niet verkeerd, dit was mijn eigen keuze, my parents do love me very much 😉

Achteraf bleek dat ik bij lange na nog niet volwassen genoeg was om mijn eigen boontjes te doppen en na 10 maanden Nederland ging ik terug naar Bonaire om daar full time te werken in een restaurant.

Inmiddels 14 maanden verder, wonend op Bonaire, besefte ik dat dit ook niet was wat ik wilde en besloot een goed gesprek aan te gaan met mijn ouders. Ik wilde het CIOS weer gaan doen en nu ook daadwerkelijk afmaken! Gezien de situatie van mijn ouders toendertijd op Bonaire, was het voor hen ook praktischer om terug te verhuizen naar Nederland.

Concrete plannen

Er werden dit keer wel duidelijke afspraken gemaakt. Ik moest en zou de 4-jarige opleiding in 3 jaar moeten afronden. Dit was echt een must. Ik moest me gaan bewijzen en laten zien dat ik er voor de volle 100% voor zou gaan.
Dit was ook het moment dat mijn passie voor fitness begon te ontstaan. Ik was toendertijd 20 jaar jong, wederom gestopt met roken (inmiddels 6 jaar gestopt dus) en begon mij te verdiepen in het belang van gezonde voeding, wat later uitbloeide in een gezonde lifestyle.

Na een motivatiegesprek op het CIOS, waarin besproken werd waarom het dit keer wel zou lukken, werd ik toegelaten en kon het avontuur opnieuw beginnen!

Wordt vervolgd…..