‘Oma ik ben misselijk.. wat moet ik doen?’
‘Drink een glas gemberthee meisje, dan voel je je vast beter.’

Ik kan me nog super goed herinneren dat mijn oma me altijd gemberthee gaf als klein kind wanneer ik ziek was. Niet heel vreemd, want mijn oma komt uit Indonesië en in Azië wordt al ruim 5.000 jaar gember gebruikt in de geneeskunde. Tegenwoordig gebruiken wij in het Westen gember ook steeds meer.

Wat is gember eigenlijk?

Gember is de wortelknol van de gemberplant. Het ziet er uit als een misvormde knol, niet heel aantrekkelijk zo op het eerste gezicht. De kleur is geel van binnen en de buitenkant is lichtbruin. Gember kun je onder andere kopen als knol zelf, in een poedervorm (deze is erg populair), als olie, als siroop en ook als drankje (ginger ale, ginger beer).

Pijnbestrijding

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gember kan zorgen voor een rustige maag. Als je net iets teveel hebt gegeten kan gember zorgen dat je sneller van dat misselijke gevoel afkomt. Ook is het aan te raden bij bijvoorbeeld gewrichtspijn of koorts. Gember helpt namelijk om COX te onderdrukken: een enzym dat een hele grote rol speelt bij ontstekingen.

Energie

Als klein kind associeerde ik gemberthee natuurlijk met ziek zijn. Zo ging ik er vanuit dat iemand ziek was wanneer diegene gemberthee dronk (haha tja.. kinderlogica?). Tegenwoordig drink ik gemiddeld 1 kop gemberthee per dag, omdat ik het gewoon heerlijk vind. Hoe meer gember je in de thee doet: hoe pittiger je thee wordt. En laat ik nou net gek zijn op alles wat pittig is (..indo genen). Gember zit vol met magnesium en zink: dit zorgt voor een goede bloedsomloop. Deze goede bloedsomloop zorgt weer voor meer energie. Even opletten dus: drink geen gemberthee voor het slapen en al helemaal niet als je slaapproblemen hebt, want je komt zo niet in slaap!

Hoe gebruik ik gember?

Je kunt de gemberwortel raspen of in plakjes snijden en dan toevoegen aan heet water of koud water. Afhankelijk van hoe pittig jij het wilt kun je zelf de hoeveelheid bepalen. Wat ik zelf erg lekker vind is het toevoegen van een schijfje citroen om het wat zuurder te maken. Daarnaast gebruik ik gember ook vaak in Aziatische gerechten. Ik zou zeggen: experimenteer!!