Hoi hoi!

Mijn naam is Ruchama Jurien en jullie hebben mij afgelopen maand in ‘’Wie is het?’’ al voorbij zien komen. Vanaf februari ben ik het TEN lifestyle team komen versterken!

In mijn eerste blog zou ik jullie graag meenemen in mijn ervaring in het EC-traject. Het EC-traject, wat is dat nu eigenlijk? EC staat voor Energy Control, een begeleidingstraject van onze eigen topper Frans. Ik ben begonnen met het EC-traject, omdat ik vaak de lat te hoog lag, veel stress of spanning ervaarde en hierdoor steeds over mijn grenzen ging. Dit uitte zich uiteindelijk in veel fysieke klachten en het gevoel te hebben dat mijn hoofd constant te vol zat. De ontspanning was dan ook ver te zoeken.

Eigen ervaringen

Samen met Frans ben ik het EC-traject gestart. In mijn trainingen was ik vooral bezig met hard trainen en was mij er niet bewust van wat voor effect dit eigenlijk had op mijn lichaam en tevens op mijn energiebalans gedurende de dag. Binnen het EC-traject ben ik bewust gaan letten op mijn ademhaling en het behouden van mijn hartslag binnen een bepaalde hartslagzone. Dit betekent zeker niet dat mijn training hierdoor minder zwaar werd. In het begin was het echt wel even wennen. Als iemand al een praatje in de training kwam maken en ik even afweek van mijn ademhalingsritme schoot mijn hartslag omhoog. Iedere training was in dat opzicht weer een uitdaging.

Nu een aantal maanden met het EC-traject bezig te zijn hebben de vruchten zich echt al afgeworpen. Ik heb een constantere hartslag en de ademhalingen tijdens de training gaan een stuk beter. Ik ervaar vooral minder spanning en stress. Tuurlijk ben ik echt niet altijd ontspannen, mijn stressmomentjes zijn zeker zo af en toe nog wel aanwezig. Dit is wel meteen terug te zien tijdens de trainingen, een hogere hartslag en een onrustige ademhaling. Het verschil is nu wel dat ik handige tools heb aangeleerd om mijn hartslag op deze momenten weer tot rust te brengen door verschillende ademhalingsoefeningen die ik niet alleen in mijn training maar ook thuis op de bank kan gebruiken.

Ik heb de afgelopen maanden weer ruimte gecreëerd in mijn energiebalans om de dag door te komen. Je hebt maar 100% om binnen 24 uur te verdelen en deze wil ik graag zo optimaal benutten! De komende maanden hoop ik mij te gaan richten op een nieuwe fase in het traject, ik ben dan ook erg benieuwd wat de komende periode gaat brengen!