Mijn naam is Ruben Oosterbosch, energetisch therapeut en vanaf 1 april werkzaam bij Ten Meerssen. In deze blog wil ik jullie wat vertellen over de energetische therapie die ik toepas, genaamd Jin Shin Jyutsu.

Iedereen heeft wel dagen waarop we niet lekker in ons vel zitten. Alles is dan te veel en niets lukt op dit soort dagen. Als de dagen waar op het allemaal niet zo lekker loopt toenemen kan dit veroorzaakt worden door stress, spanningen op het werk en privé of andere dieper liggende oorzaken. Langer durende spanningen en stress veroorzaken vaak ook lichamelijke klachten en vermoeidheid. Dit soort klachten zijn met energetische therapie te behandelen. Dus herken je dit soort symptomen of kun je wel wat extra energie gebruiken dan kan een energetische behandeling waarschijnlijk helpen.

Informatietijdperk

We leven met z’n allen in het informatietijdperk. Via televisie, radio en internet krijgen we binnen enkele seconden informatie over gebeurtenissen waar dan ook ter wereld. Via wetenschappelijke en technische vooruitgang hopen we steeds meer inzichten te krijgen over hoe we gelukkig en gezond kunnen blijven. Maar we worden ook steeds afhankelijker van deze externe informatiebronnen. Door deze veranderingen en het toenemen van de informatie ontstaat ook een voortdurende prikkeling en de noodzaak om alert te blijven. Hierdoor kunnen we het contact met onszelf verliezen.

Zweverig, juist niet!

Jin Shin Jyutsu is een energetische therapie die in Japan ontstaan is. Met Jin Shin Jyutsu is het mogelijk om het contact met onszelf weer te herstellen. Hierdoor ontstaat er een balans waardoor we ons fysiek, mentaal en spiritueel beter voelen. Dit klinkt allemaal erg zweverig, maar in praktijk is dit niet zo. Ons lichaam wordt niet alleen door cellen, bloed, hormonen en dergelijke bestuurd maar ook door energie. Uit onderzoek in de natuurkunde blijkt steeds meer dat energie een belangrijke functie heeft in ons functioneren. Ook ons lichaam functioneert door energie. Deze energiebron regelt alle vitale processen in het lichaam. We noemen deze bron levensenergie (ook wel chi, ki, of prana genoemd) en deze energie stroomt in banen die we meridianen noemen.

Hoe?

Deze levensenergie kan geactiveerd worden of is te beïnvloeden door simpelweg je handen op wel overwogen plaatsen op het lichaam te leggen. Doordat je, je handen op twee verschillende punten neerzet kan de energie via je armen gaan stromen, zo wordt het lichaam in balans gebracht en de blokkades en spanningen in het lichaam verminderd.

We ondervinden allemaal weleens typische klachten tijdens drukke of stressvolle periodes in ons leven. Het hoofd zit vol, er zit spanning op je schouders of nek, je bent oververmoeid en die spanning in je buik lijkt maar niet weg te gaan. De oorzaak van deze klachten komt doordat de energiebanen in je lichaam geblokkeerd worden. Dit komt omdat de veiligheidsenergiesloten blokkeren op het moment dat we niet goed voor onszelf of ons lichaam zorgen. Deze veiligheidsenergiesloten fungeren als stroomonderbrekers waardoor de energiestroom geblokkeerd wordt. Dit is een beschermingsmechanisme van het lichaam om ervoor te zorgen dat het lichaam beschermd blijft op het moment dat de energiestroom hapert.

Het sluiten van deze energiesloten is eigenlijk een waarschuwing van het lichaam voor jezelf. Maar omdat we het contact met onszelf kwijt zijn geraakt door alle externe prikkels, worden deze waarschuwingen vaak onbewust genegeerd. Hierdoor ontstaan vaak fysieke en psychische klachten. Op het moment dat we energetisch gaan behandelen kunnen we het zelfhelende vermogen van het lichaam activeren en hierdoor de klachten aanpakken, verminderen of zelfs volledig genezen.