Ken je dat….? Je zit op je werk en in eens voel je een enorme inzinking komen. Meestal heb ik dat rond 15.30 uur. Mijn ledematen voelen dan slapper en mijn ogen willen dan het liefste even rusten. Mijn blik dwaalt af van waar ik mee bezig ben en mijn hersenen functioneren op halve snelheid. Mijn concentratieniveau is -2. Als er een bed naast me zou staan, zou ik er graag een dutje op doen.

Opvallend is dat ik een half uur eerder met mijn hand in de snoeppot zat een daar een paar dropjes uit at. “Kan toch geen kwaad” zegt een gretig snoepstemmetje in mijn hoofd. Wel…. Het kan wel kwaad! Want die dip komt door de suiker in dat snoepje. Wanneer ik dat stemmetje overwin en naturel yoghurt/ noten of een gekookt eitje als tussendoortje neem, heb ik die inzinking helemaal niet.

Verleiding

Wanneer ik ‘snelle koolhydraten’ (snoep, koek, chips, wit brood, witte pasta en rijst dergelijke) vermijd, heb ik geen dipjes! Nu heb ik geen moeite met het vermijden van wit brood en pasta of koekjes, maar zet me een zak drop neer en hij zou wel eens binnen uur voor de helft leeg zijn….! En laat nu op mijn werk bij de gemeente op bijna elke kast een pot snoep staan met meestal drop er in. Ik ben natuurlijk niet de enige die daar de hand in steekt. Mijn collega’s kunnen hier ook heel wat van! Zij hebben dan ook regelmatig last van dezelfde dip. In de kantine wordt een automaat met zoetigheden aangeboden, maar waar zijn de salades, verse soepjes, zuivel of andere gezonde producten?

Hoe werkt dat nu eigenlijk?

Wanneer wij ‘snelle koolhydraten’ eten maakt ons lichaam (de alvleesklier) een grote hoeveelheid insuline aan om de glucose naar de cel te transporteren. Het gevolg hiervan is een daling van de bloedsuikerspiegel. Dit ervaren wij als een dip. We worden moe, slap en verliezen onze concentratie. Onze hersenen kunnen niet optimaal presteren, want deze hebben daarvoor glucose nodig. Vaak snaaien we daarom weer naar zoete tussendoortjes, zodat we weer energie krijgen. Zo blijft de vicieuze cirkel in stand.

Wat kunnen we dan het beste wel eten?

  • Fruit en Groenten;
  • Noten / oliën (olijfolie);
  • Vlees / gevogelte / vis / eieren;
  • Zuivel (ongezoet en zonder smaakstoffen);
  • Volle granen;
  • 1,5 liter water drinken.

De meeste bedrijfskantines bieden te weinig van dit soort producten aan. Soms is er zelfs alleen een snoepautomaat aanwezig. Dat is heel jammer! Vooral, omdat onze productiviteit positief wordt bevorderd door gezonde voeding. Ik zou werkgevers daarom willen aansporen hier zeker aandacht aan te besteden. Gezonde voeding schroeft niet alleen onze arbeidsprestatie omhoog, maar verdringt ook ons ziekteverzuim en dit kan een werkgever €250 per dag per medewerker schelen!