‘Als je ziek bent, ga lekker sporten, dan zweet je het er wel uit’. Fabel of feit?

Iedereen heeft deze zin al vaak voorbij horen komen. Maar is het echt verstandig om te gaan sporten in plaats van op de bank te blijven liggen wanneer je ziek bent?
Het is bekend dat in de herfst en winter een verkoudheid plotseling komt opzetten. Verkoudheids- en griepvirussen zijn namelijk erg besmettelijk. De virussen verspreiden zich voornamelijk door de lucht en via de handen. De beste manier om je te beschermen tegen deze virussen is om je weerstand zo hoog mogelijk te houden.

Door regelmatig te sporten hou je je conditie op peil en dit draagt weer bij aan het verhogen van je weerstand. Echter, het is zo dat door een zeer hoge inspanning (té veel van je lichaam vragen door bijvoorbeeld uren te gaan hardlopen of een te lange intensieve krachttraining) de weerstand tijdelijk wordt verlaagd. Belangrijk is dus om ná het sporten goed te herstellen en zorg ervoor te dragen dat je het lekker warm hebt.

Wanneer je helaas toch de griep te pakken hebt gekregen is het zeker niet verstandig om te gaan sporten. Wanneer er ook nog koorts bij komt kijken kan het zelfs gevaarlijk zijn. Wat je wel goed zou kunnen doen is een hoge dosering vitamine C innemen. Ten minste 3000mg per dag.

Het lichaam heeft alle energie nodig om het virus te verdrijven. Wanneer er dan wordt gesport, moet het lichaam té hard werken en zal dit resulteren in een veel langere hersteltijd. (Uiteraard zal de sportprestatie ook tegenvallen).

Ook al ben je de grootste sportliefhebber, tegen de griep kan niemand op. Dus ben verstandig en neem voldoende rust om daarna weer verantwoord te kunnen sporten!