Good morning, 6:45 zijn we weer present bij TEN om te trainen. Echt een ochtendmens ben ik niet, dus ik begin het liefst met wat rustig foam rollen. Ik krijg regelmatig de vraag op de vloer: ‘Tessa wat doe jij toch voor je training op die schuimrol?’. Foam rollen dus. Waarom ik dit doe? Niet om 1 reden, maar er zijn meerdere.

1) Minder spierpijn

De foam roller kun je zien als een soort massage-tool die je precies dat geeft waar je naar snakt op het moment van spierpijn. Het stimuleert je doorbloeding, waardoor de afvalstoffen het melkzuur je spieren sneller zullen verlaten: minder spierpijn dus.

2) Optimale work-out

Door het verhelpen van verklevingen en spierspanning weghalen, kun je trainen met een optimale houding, techniek en kracht. Zo functioneren je spieren beter als je aan het trainen bent.

3) Blessures voorkomen

Om een goede training te doen is het belangrijk om te foam rollen op het begin of het einde. Als je op het begin foam rolt moet je erna dynamisch rekken. Wanneer je op het einde foam rolt moet je erna statisch rekken. Hiermee kun je blessures voorkomen.

Even een aantal tips hoe de foam roller gebruikt moet worden:
Begin altijd met een zachte rol. De eerste keer dat ik ging foam rollen slaakte ik heel wat kreten (en niet van plezier). Maar geloof me: het went. De ‘pijn’ tijdens het rollen is heel erg verschillend per persoon. Zorg ervoor dat je je buikspieren aanspant tijdens het rollen en denk aan een juiste houding. (Dus: geen hangend hoofd, goed rechtop zitten enz.) Let ook eens goed op je ademhaling en probeer goed te ontspannen. Ten slotte mag het niet ondragelijk veel pijn doen tijdens het rollen. Op dit moment kun je beter stoppen en even een afspraak plannen bij onze fysio Lou Jacobs 😉

Wat not to do:
– Direct rollen over je botten, nek en onderrug
– Rollen nadat je een medische behandeling hebt gehad (over dat behandelde gebied)

Opzoek naar een foam rol? We verkopen ze in verschillende kleuren in onze TEN-shop en voor vragen mag je altijd terecht bij een van ons natuurlijk!