Als de temperaturen naar beneden gaan, en de verwarming weer aan moet.. heb ik altijd zin in stamppot. Nu ga ik natuurlijk geen traditionele stamppot met jullie delen, maar eentje die net even anders is.

Dit is denk ik mijn lievelingsstamppot door de verschillende smaken en texturen. Als je niet van zoete aardappelen houdt, kun je dit recept ook met gewone aardappelen maken.

Herfst-stamppot (2 personen)

2 grote zoete aardappelen
100 gram verse bladspinazie
handje walnoten
half potje zongedroogde tomaatjes
100 gram geitenkaas (hard of zacht)

Schil de zoete aardappelen, snij ze in stukken en kook deze totdat ze zacht zijn. Terwijl de aardappelen pruttelen kun je de spinazie en tomaatjes in reepjes snijden en de geitenkaas in blokjes.

Rooster de walnoten in een droge koekenpan ongeveer 3 minuten, hierdoor krijgen ze meer smaak. Als ze beginnen te kleuren zijn ze klaar en kun je ze even apart zetten.

Als de aardappelen zacht zijn kun je ze stampen met een beetje kookvocht uit dezelfde pan en wat kruidenolie uit het potje zongedroogde tomaatjes (zorgt voor een heerlijke smaak!). Meng nu de spinazie, tomaatjes en geitenkaas door de gestampte aardappelen. Breng op smaak met peper en zout, et voila 🙂 : smakelijk!


Pompoen, toch wel de held van de herfst vind ik zelf. Vandaar ook nog even een lekker warm herfstrecept met pumpkin! Dit gerecht is erg geschikt om van tevoren te maken en bijvoorbeeld ’s avonds op te warmen (of lekker invriezen voor de rest van de week).

Pompoenchili met zwarte bonen (2 personen)

½ pompoen
½ jalapeñopeper (of een hele als je van pittig houdt)
1 el zonnebloemolie
150 g rundergehakt
200 g tomatenblokjes
400 g zwarte bonen
15 g koriander of peterselie
1 teen knoflook
1 ui

Snijd de pompoen in parten, verwijder de zaden en binnenkant. Snijd met een scherp mesje de schil eraf en snijd het vruchtvlees in stukken van een centimeter. Snijd de jalapeñopeper in de lengte doormidden en verwijder met een mesje de zaadlijsten (tenzij je van pittig houdt: laat ze dan lekker zitten). Snijd deze peper fijn.

Verhit een pan met olie en fruit hierin een fijngesneden uitje en de knoflook (fijngeperst) een minuut op laag vuur. Voeg de jalapeñopeper en het gehakt toe en bak dit een minuutje op middelhoog vuur.

Voeg nu de pompoen en de tomatenblokjes toe en roer dit goed door. Laat dit twintig minuten gaar stoven met een deksel op de pan en schep regelmatig om. De laatste 5 minuten mogen de zwarte bonen worden toegevoegd en kan het op smaak worden gebracht met peper en zout.

Snijd terwijl de pan staat te pruttelen de koriander of peterselie fijn (wat je lekker vind, ik zelf zou voor peterselie gaan). Verdeel de pompoenchili over 2 borden en bestrooi dit met de peterselie (of koriander). Enjoy your meal 🙂