Wat is er aan de hand met onze voeding?

Hallo allemaal, de vorige keer heb ik jullie laten zien wat ik elke dag aan pilletjes naar binnen werk en waarom. Een veel gehoorde opmerking is: “Ik heb die pillen niet nodig want ik eet gezond”.

Wat is gezond eten?

Wat is gezond eten en weten we dat ook allemaal wel zo goed. Er worden erg veel verschillende dingen verteld en ik kan me voorstellen dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaag wil ik het puur hebben over ons voedsel in het algemeen. we weten natuurlijk dat door alle veranderingen in onze maatschappij ook de productie van voedsel onder druk is komen te staan. Beesten worden massaal en supersnel vetgemest, al dan niet onder invloed van hormonen. Groenten worden het hele jaar door aangeboden, groeiend onder volmaakte omstandigheden naar een volmaakt product.

Wij als consumenten houden dit natuurlijk ook een beetje in stand omdat we een volmaakte kipfilet vragen, een appel met een plekje eten we niet, een paprika mag geen rare vorm hebben etc. Dan praten we nog niet over alle kant en klaar producten en de toename van suikerconsumptie met 1000 procent over de laatste 20 jaar. Stel dat je rekening houdend met alle bovenstaande factoren, naar eer en geweten hebt gekozen voor gezonde voeding. Ook dan zijn er nog omstandigheden die het noodzakelijk maken om met suppletie aan een volwaardige voeding van je lichaam te komen.

10% vitamineverlies per dag

Wisten jullie dat als je fruit mooi op een fruitschaal legt, er bij kamertemperatuur 10 procent vitamine C verloren gaat per dag. Richtlijnen als, eet je voeding zo vers mogelijk, niet te lang koken. Dit niet alleen voor het verlies aan vitamines, maar ook het verkorten van de structuur van de groenten, waardoor je weer snel honger krijgt. Als je groenten hebt gekookt laat ze niet te lang in water staan. Heb je gekookt, eet dan ook meteen daarna je lekkere en nog vitaminerijke maaltijd.

In de huidige stressvolle maatschappij, komen bovenstaande, eigenlijk zeer eenvoudige richtlijnen vaak in het gedrang. Er wordt nog maar een keer per week boodschappen gedaan en de producten liggen vaak een week in de koeling voordat ze gegeten worden. De drukte die we in ons leven ontwikkelt hebben, de jachtige tijd waarin we leven, levert veel meer stress op als vroeger.

Conclusie mag zijn dat je toch vaak tekorten ontwikkelt aan voedingsstoffen. Vooral als deze tekorten aangegeven worden door klachten, kan het vaak nuttig zijn om er even naar te laten kijken. Eet vers, gezond en lekker, let op je gewicht en suppleer zonodig. De volgende keer wil ik het graag hebben over de daadwerkelijke hoeveelheid voedingstoffen in onze hedendaagse producten.